De 114 vragen van H.J. Vonk

De laatste jaren is in de Deventer moordzaak de focus komen te liggen op zaken als Het Telefoontje, post-mortem verschijnselen en DNA-onderzoek.

Al vanaf het eerste begin speelden in deze zaak allerlei rare kwesties. Iedereen kan zich nog herinneren op welke klungelige wijze Het Mes tot moordwapen werd gebombardeerd.

Op ruim een kilometer afstand, na twee dagen gevonden, met een lemmet dat niet paste bij een afdruk op de blouse en ook nog met een gefraudeerde geuridentifcatieproef aan Louwes gelinkt. Brrr.

Ook andere kwesties wekten op zijn zachtst gezegd veel bevreemding. Kledingstukken die het slachtoffer had gedragen, waren verdwenen, de onprofessionele manier waarop met de blouse was omgegaan, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Bij het grote publiek leefden dus veel vragen, over van alles en nog wat.

Een van hen, H.J. Vonk, heeft zijn vragen toentertijd gebundeld en op papier gesteld in een document met 114 vragen.

Ook na zoveel jaren is het nuttig deze vragen terug te lezen, zeker wanneer het herzieningsonderzoek van mr. Aben zou leiden tot vrijspraak van Louwes.

7 thoughts on “De 114 vragen van H.J. Vonk

 1. Ik voeg er nog eentje aan toe:
  115. Waarom zijn er nooit foto’s gemaakt van de keuken of indien die er wel zijn, waarom zijn deze nooit aan het dossier toegevoegd?

  Dit is toch opmerkelijk, omdat de boekhouding van de aangeschafte etenswaren minus de verorberde waren (aangetroffen in de maag van de weduwe) niet aansluiten bij de eindvoorraad aangetroffen in de ijskast. Dit laatste kan er namelijk op wijzen dat een dader die donderdagavond met de weduwe meegegeten heeft en dat Louwes’ telefoontje van 20:36 enkel de ‘trigger’ was voor een ruzie over financiën, die vervolgens culmineerde in het fysiek molesteren van de weduwe in de hal waardoor zij bewusteloos achterbleef. De dader kan de avond erop het lichaam versleept hebben (en de kranten verschoven hebben) en vervolgens de moord met messteken ‘afgemaakt’ hebben om er een ritueel karakter aan te geven.

 2. – 116.Was het onbekende zwarte jack echt van mevrouw? Wie heeft dat bevestigd en hoe? Was t nieuw? Donderdag of vrijdag gekocht? Waarom dacht de werkster dat t een herenjack was ( “Dhr. Wittenberg had maat 54 of 56”)> Of heeft een rechercheur/schouwarts of wie er dan ook allemaal geweest zijn, dat ding laten hangen?

 3. @Agno
  Ook bijzonder, er wordt in de stukken helemal geen gewag van gemaakt. Niemand lijkt er over te vallen.
  Steeds als er iets bijzonders valt op te merken, gaat dit ten nadele van Louwes. Het is haast niet te geloven, dat dit alles op toeval berust.
  https://deemzet.nl/beeldbank/gemist-onderzoek/beeldbank.htm
  https://deemzet.nl/beeldbank/messen-en-honden/beeldbank.htm
  https://deemzet.nl/beeldbank/verdwenen-bewijs/beeldbank.htm
  https://deemzet.nl/beeldbank/falsa/beeldbank.htm
  en nog veel meer…

  • Op foto’s 3 en 13 van de eerste serie is onzichtbaar of de lippen van het slachtoffer gestift waren. Op eerdere foto,s is te zien dat de weduwe rijkelijk rode lippenstift gebruikte. Het ontbreken daarvan op de ongeblurde PD-foto’s zou een aanwijzing kunnen opleveren over het tijdstip van de moord. Zijn die foto’s nog te achterhalen? Is aan dit element ooit aandacht besteed?

   • @Kobus
    De foto’s plaats delict laten duidelijk zien, dat er geen makeup op het gezicht van het slo was achtergebleven. Tevens glanst haar huid lichtjes, alsof ze een remover had gebruikt. Daarbovenop is goed te zien, dat haar gebruikelijke kapsel – krullen buitenwaarts, vermoedelijk gefixeerd met haarlak – was losgekamd.
    Kortom, ze was op het punt te gaan slapen en wel aan de vooravond van haar kappersbezoek de volgende dag.
    Mijn vermoeden is, dat de dader zich in de woning had ingesloten. Dat verklaart weer de moeite, die de dader zich had getroost om een dwaalspoor met de sleutelbos uit te zetten.

 4. @Janna
  De huishoudster heeft bevestigd, dat het jack van mevrouw Wittenberg was. Deze significante mededeling bleef echter verstoken van andere uitleg.
  Voor mij een aanwijzing, dat het jack nieuw was en gekocht op 24 september, toen mevrouw Wittenberg koffie ging drinken bij de schoonheidsspecialiste in Zutphen. Het bezoek aan Zutphen was aangekondigd bij de groenteman.
  Via haar bankgegevens had dit eebvoudig kunnen worden gecontroleerd. Deze gegevens zijn geheim gehouden.
  U weet wel waarom…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *