Donderdag of vrijdag: een wereld van verschil

Rechters en raadsheren hebben steeds aangenomen dat de moord in de Deventer Moordzaak op donderdagavond is gepleegd maar dat was slechts een aanname.

Ze konden ook niet anders want er was geen schouwrapport. Een nauwkeurig tijdstip kon dus niet worden vastgesteld. Dit had elke rechter moeten alarmeren.

Er zijn inmiddels sterke aanwijzingen dat de moord niet op donderdagavond maar op vrijdagavond heeft plaatsgevonden. Vooral op de website www.deemzet.nl worden hiervoor veel steekhoudende argumenten aangedragen.

Het verschil is slechts 24 uur maar het heeft grote consequenties. Dat Louwes de dader zou zijn geweest op donderdag was al hoogst twijfelachtig, maar een moord op vrijdagavond zou hem gewoon vrijpleiten.

Dat vindt ook advocaat-generaal mr. Aben, maar in een interview met De Stentor houdt hij nog een slag om de arm.

Er zijn dus geen medische gegevens om dat [donderdag of vrijdag] definitief vast te stellen. Alleen tactische informatie, zoals een volle brievenbus met post van vrijdag en afspraken die de weduwe op vrijdag niet nakwam. Ik kan nog niks zeggen over de bevindingen van de huidige onderzoekers. Maar als zou blijken dat ze pas op vrijdag is overleden, is er op dit punt een probleem met de bewijsvoering.

Er kan over de vele medisch-forensische gegevens die onder andere op de website www.deemzet.nl worden aangedragen worden gediscussieerd maar het zijn wel degelijk argumenten die wijzen op een tijdstip van overlijden op vrijdagavond.

Mr. Aben hoeft dus zeker niet alleen af te gaan op tactische informatie. Hij heeft ook de medisch-forensische argumenten van de forensische deskundigen ter beschikking maar daarover kan mr. Aben helaas ‘nog niks zeggen’, nog steeds niet.

Wel merkt hij zuinigjes op dat er met ‘vrijdag’ ‘een probleem met de bewijsvoering is’.

Hij kan het kennelijk niet opbrengen om een steviger uitspraak te doen.

5 thoughts on “Donderdag of vrijdag: een wereld van verschil

 1. De weduwe heeft geen afspraken gemist:
  de schoonheidsspecialiste heeft helemaal niet gebeld (tactisch journaal 017)
  de bakker heeft het brood reeds donderdag meegegeven (tactisch journaal)
  de groenteman had geen afspraak, maar slechts een optie (pers. meded.)

  Wel zagen nog 5-7 getuigen haar op vrijdag

 2. Precies. Maar degene, met wie zij een afspraak zou kunnen hebben gehad, had helemaal geen zin om dat aan de grote klok te hangen. Het was vermoedelijk haar nieuwe vriend, door haar vriendin beschreven als ‘het vriendje van het kerkhof’.
  En nu komt het: op 8 oktober 1999 bezoekt de recherche dit vriendje, die zich mogelijk onnozeler voordoet dan hij is. Hoe kwam de recherche bij hem terecht? Dat staat niet geregistreerd, maar wel, dat de dag te voren de B-analyse (inkomende gesprekken) van het slachtoffer beschikbaar kwamen. Welke, staat weer niet in het dossier. Wel weten we, dat op 23 september iemand die met mevrouw Wittenberg belde zijn best deed onbekend te blijven. Hij kreeg namelijk eerst de huishoudster aan de lijn en gaf toen een valse nam op. 1 + 1 = 2?

 3. Mooie, heldere en knap gemaakte site is dit 🙂

  Als op grond van medisch-forensische argumenten de overlijdensdatum naar de vrijdagavond verplaatst zou worden, dan hoeft dit niet per se te betekenen dat de moord ook op vrijdagavond heeft plaatsgevonden. Een ander mogelijk scenario is dat de weduwe de eerste aanslag op haar leven op donderdagavond overleefd heeft (maar bewusteloos/coma). Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ruzie, duw of ernstige val in de hal gevolgd door poging tot verwurging. Pas op vrijdagavond kan ze dan door een inmiddels zeer bezorgde, maar nu wel goed voorbereide dader, definitief vermoord zijn met de geplaatste messteken en de versleping van het lichaam naar de “rituele” positie voor het portret van haar man. Vanzelfsprekend werden er toen door de dader handschoenen gedragen en is er flink schoongemaakt die avond.

  Wat je hiervoor moet opgeven zijn de getuigenverklaringen dat ze op vrijdagochtend nog in levende gezien is. Wat je er echter voor terugkrijgt, is dat je geen ingewikkelde ‘staging’ van de stille getuigen (glas jus, open TV-blad, fles wijn, volgorde kranten/post op de mat, etc.) nodig hebt om de moord volledig op donderdagavond te laten plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *