De onbekende tas

De Volkskrant publiceerde op 27 juni 2022 een paar artikelen over het rapport van het coldcaseteam dat voor mr. Aben onderzoek had gedaan in de Deventer moordzaak. Het onderzoek bevatte schokkende onthullingen, vervalsingen, tunnelvisie, blunders. Een passage over een tas viel hierdoor minder op.

Het gaat over de volgende zinnen.

Opvallend is dat in de woonkamer een tas aan een stoel hangt die, gezien de stijl van de tas, niet lijkt te passen bij haar (kleding)stijl, schrijven de onderzoekers. Daarom had die tas moeten worden veiliggesteld, maar dat is niet gebeurd.

De tas hangt aan de leuning van een fauteuil

Een soortgelijke tas kan worden gevonden op internet.

Let op de frivole kwastjes

Volgens het coldcaseteam past een dergelijke tas niet bij de (kleding)stijl van mevrouw Wittenberg. Zij was een behoudende vrouw van in de zestig en altijd keurig als dame gekleed. Het ligt dus niet erg voor de hand dat zij zo’n ietwat frivole tas zelf heeft gekocht of gekregen. Geen vreemde gedachte dus maar het blijft speculeren.

Dat de onderzoekers van mening zijn dat de tas had moeten worden veiliggesteld, is niet verrassend. Het is teleurstellend dat dit niet is gebeurd. Maar ronduit schokkend is het dat van deze tas helemaal niets bekend is, op bovenstaande partiële foto na.

In mutatie 081 van het Tactisch Journaal (27 september 1999) wordt verslag gedaan van de schouw die de politie van de woning heeft gedaan, samen met de huishoudelijke hulp. Zij kende het huis van binnen en buiten en zou de politie nuttige informatie kunnen verschaffen, zo was de gedachte. Over allerlei zaken heeft zij opmerkingen gemaakt, maar over de betreffende tas is in het Tactisch Journaal of in de processen verbaal van haar verhoren geen woord terug te vinden.

De politie had haar kunnen vragen of de betreffende tas van mevrouw Wittenberg was geweest of haar bekend voorkwam. Niets van dat alles. Ook is niets bekend over de eventuele inhoud van de tas.

Nu, 23 jaar later, is de kans dat iemand de tas nog herkent minimaal.

Jammer.

One thought on “De onbekende tas

  1. Interessante observatie. Als handtas past het inderdaad niet echt bij de stijl van de weduwe, misschien als boodschappentas wel, maar die zou ze dan toch eerder in keuken hangen en niet losjes over een stoel deponeren. Het is sowieso best wel een vreemde tas, hij lijkt wel gemaakt te zijn van een Perzisch tapijtje. Vroeg me ook af of het wel een tas is. Kan het niet gebruikt zijn als een soort ‘plaid’ om de benen te verwarmen of als een “mobiele leuninglakbeschermer” zoals je die ziet op de leuningen van de stoel helemaal rechts?

    Als de riem van deze tas gebruikt is om de weduwe te wurgen, dan heeft de dader de tas wel weer keurig en gecontroleerd teruggehangen. Helaas is de tas nooit zekergesteld en valt er weinig meer over te zeggen.

    P.S.
    Wat is dat ronde bruine voorwerp (soort sigarenkoker) dat voor de kaarsen op tafel ligt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *